Tehnologija

Tehnološki proces u Alpru je podijeljen u četiri cjeline: ekstruzija, plastifikacija, anodizacija i pogon za izradu pribora i profila sa termičkim prekidom. Sva postrojenja su smještena u industrijskim halama čija ukupna površina premašuje 13.500 kvadratnih metara. Uz hale za osnovna postrojenja nalaze se i hale u kojima su smješteni energetski objekti, magacini kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ekstruzija

U pogonu ekstruzije se proizvode različiti oblici profila čija je upotreba u građevinarstvu, auto industriji, mašinstvu, elektro industriji, kao i profili po posebnim zahtjevima kupca. Makismalni prečnik opisanog kruga za jednostavnije profile je 200 mm, dok je taj prečnik nešto manji kod složenijih profila. Maksimalna dužina profila koji se mogu raditi je 12 m za vještački starene profile, dok za prirodno starene profile ova dužina može biti znatno veća. Standardna fabrička dužina profila je 6 i 6,5 m. Bolje mehaničke osobine profila se ostvaruju vještačkim starenjem. Profili koji se rade u ovom pogonu su u skladu sa standardima EN 12020-2 . Standardna legura od koje radimo profile je AlMgSi0,5 tj. 6060. Instalirana oprema u ovom pogonu je američkih proizvođača Farrel i Ajax Magnethermic i italijanskih proizvođača Danieli Breda i Commetal.

Plastifikacija

U pogonu za elektrostatsko bojenje se vrši bojenje profila nanošenjem poliester praha. Da bi se obezbjedilo kvalitetno prijanjanje plastificiranog sloja za profil, vrši se priprema profila u skladu sa postupkom ALFI COAT 748. Plastifikacija profila se radi u skladu sa standardom RAL-RG 631. Maksimalna dužina profila koji se mogu obrađivati u ovom pogonu je 7 m. Instalirana oprema u ovom pogonu je italijanskog proizvođača Italtechno i švajcarskog Gema.

Plastifikacija

Anodizacija

U pogonu anodizacije se vrši zaštita i bojenje profila postupkom: anodizacije, elektrolitskog i hemijskog bojenja. Ovim postupcima se postiže spektar nijansi od svjetlo bronzane do tamno smeđe i crne nijanse. U ovom pogonu se obrađuju profili maksimalne dužine do 8 m i sklopovi od aluminijumskih profila čije dimenzije ne prelaze 8x0,8x2 m. Profili koji su obrađeni ovim postupcima odgovaraju standardima JUS.C.T7.220 i DIN 17615. Instalirana oprema u pogonu je američkog proizvođača Walgren

Anodizacija

Izrada pribora i profila sa termičkim prekidom

U ovom pogonu se vrši izrada profila sa prekinutim termičkim mostom uz korištenje poliamidnih krutih lajsni koje su ojačane staklenim vlaknima. Ovako dobijeni profili sa prekinutim termičkim mostom omogućavaju da se njihovo bojenje vrši nakon utrljavanja. Naši profili sa termičkim mostom svrstavaju se u grupu najkvalitenijih profila po termoizloacionim osobinama. U ovom pogonu se vrši savijanje lukova od aluminijumskih profila na osnovu crteža kupaca, kao i izrada pribora za naše sisteme profila. Oprema u ovom pogonu je italijanska i to proizvođača FOM i 3C.

pribor